menu close

Studenti zkoušeli oživit své nápady, v Plzni se konal mezinárodní STARTUP WEEKEND

Ve dnech 15. – 17. 2. 2019 se dva členové KPDM PK (Jan Smitka a Zdeněk Polanka) zúčastnili Startup weekendu v Plzni. Akce trvala od pátku 18:00 do neděle okolo 20:00 večer a vše se odehrávalo v budově hned naproti areálu DEPO2015.

Startup weekend je akce, která se koná po celém světě. Nabízí mladým a nadějným podnikatelům ve všech oborech možnost přednést svůj nápad a v době akce na něm s nově nabytým týmem pracovat.       K dispozici je vždy široká škála mentorů, kteří mají všechny zkušenosti a schopnosti, aby všem mohli dostatečně pomoct – od marketingu, bussiness plánu, reklamy, přes design, až třeba po IT a vytváření webových stránek. Dále je zde možné požádat o pomoc někoho z organizačního týmu, který vždy rád
vyhověl i neobvyklým požadavkům, pokud to bylo jen trochu možné.

Úplně na začátku akce jsme byli seznámeni s průběhem víkendu, s workshopy a provozními záležitostmi. Poté byly započaty takzvané „pitche“, což byly 60 vteřinové úseky, kde mohl kdokoliv vstát a v daném časovém úseku jít přednést svůj nápad za účelem získání co nejvíce lidí do svého týmu. Poté, co všichni odprezentovali, se hlasovalo o nápadech. 6 nápadů s největším počtem hlasů postoupilo do dalšího kola formování týmů. Zde už zájemci prostě šli za nápadem, který se jim líbil. Já jsem přišel s nápadem na pomoc začínajícím hudebníkům zvaným Konzertuj! a hned po tom, co se ke mně přidalo dalších sedm lidí, jsme trochu zděšení zjistili, že další instrukce nebudou a, lidově řečeno, ,,se jde rovnou makat“.

Bez dalšího zaváhání si všechny nově zformované týmy rychle podaly ruce a vyrazily co nejrychleji najít si svůj „workspace“, což ve výsledku znamenalo: ,,Najděte si rychle nejlepší kus nějaké místnosti, kde si ukradnete pár stolů a židlí a kde budete zbytek víkendu pracovat“. Když každý team měl svůj workspace, mohlo celé šílenství doopravdy započít.

Budova byla otevřená 24 hodin denně, a kdo nebydlel v rozumné vzdálenosti od místa konání, spal přímo tam. Ve výsledku to ale skoro nikdo nevyužil, protože skoro nikdy nikdo nespal a non-stop se pracovalo na projektech. Čím méně času zbývalo, tím více si všichni uvědomovali, kolik práce ještě musí udělat, takže rčení „carpe noctem“  bylo hlavním mottem všech zúčastněných. Práci na věcech, o kterých jsme někdo nikdy ani neslyšel (dovolím si citovat jednoho z mých kolegů: ,,Co že je to Pí Ár?“), přerušovaly občasné workshopy, např. o tom, jak si urovnat všechno po bussiness stránce, nebo ranní hry, jako například ta sobotní, kde polovina lidí ztratila hlas pokřikováním samurajských pokynů na druhou polovinu lidí, kteří ještě hlas měli. Dále bylo také třeba, například při naší práci, vyběhnout mezi lidi (či kluby) a osobně se jich ptát, aby náš Research měl výsledky i úroveň, nebo se jít projít krásnými parky kolem náměstí a nafotit pár propagačních fotek, což bylo také velmi osvěžující.


V neděli se víceméně panikařilo, pracovalo, panikařilo, snídalo, VELMI panikařilo, prezentovalo nanečisto a nakonec prezentovalo finální prezentace – pitch trval pět minut + tři minuty otázek. Tohoto úseku jsem se bohužel nezúčastnil, jelikož jsem měl vystoupení jinde, ale slyšel jsem, že se všem velmi povedl a všichni si ho velmi užili.
Celkově to byl neskutečný zážitek a všichni jsme se naučili spoustu nových věcí a dovedností. Já se například naučil lépe vést a koordinovat tým, nebo přemýšlet o problémech trochu jinak. Také jsem zjistil, že když něco člověk chce, ať je to sebešílenější, tak je nejlepší prostě vstát a zeptat se zda to jde (funguje to skvěle, viz naše návštěva klubů v jednu ráno). Každému bych doporučil alespoň jednou si na nějaký Startup Weekend zajít, protože i kdyby Vám to náhodou nic nepřineslo, tak je to neskutečná zábava.

(autor textu: Jan Smitka)