menu close

Studentský parlament v Bruselu

Fungování Evropské unie, historie evropského kontinentu anebo aktuální válečná situace na Ukrajině – to byla hlavní témata exkurze členů Studentského parlamentu Plzeňského kraje, který se uskutečnil ve dnech 11. – 13. dubna 2022.

Po nočním přesunu autobusem do belgického hlavního města Brusel začal program prohlídkou historického centra, které se účastnila i delegace z vedení Plzeňského kraje, včetně hejtmana Plzeňského kraje Rudolf Špotáka. Historická procházka končila u budovy Evropského parlamentu, naproti které se nachází tzv. Parlamentarium neboli návštěvnické centrum a muzeum této evropské instituce. Díky zajímavé výstavě jsme se dozvěděli něco o dějinách Evropské unie, důvodech a okolnostech jejího vzniku a vývoje. V druhé, interaktivní části centra bylo možné například najít profily europoslanců podle jejich národnosti nebo politické příslušnosti. Po přestávce na oběd účastníci absolvovali po skupinách poučnou prohlídku Domu evropských dějin, v jehož pěti patrech je výstavou historických předmětů, fotografií nebo citátů shrnuta historie evropského kontinentu a charakter Evropanů od dob starověkých Féničanů až po nedávnou koronavirovou pandemii.

Na tuto spíše teoretickou část zájezdu navazovala diskuze v Plzeňském domě, kde měli členové parlamentu možnost se hostů – europoslance Ondřeje Kovaříka a hejtmana Rudolfa Špotáka – zeptat na různá témata. Debata se zabývala záležitostmi týkajícími se války na Ukrajině. Zástupci kraje poté pro všechny zúčastněné nechali připravit raut, během kterého mohli studenti dále neformálně pokládat otázky oběma hostům.

Další den následovala návštěva memoriálu Waterloo 1815, připomínajícího Napoleonovu osudnou bitvu, opět v doprovodu hejtmana a dalších zástupců z krajské delegace. Po poutavé prohlídce muzea následovala ukázka střelby z děla, která tak symbolicky tuto exkurzi ukončila. Po rozloučení s delegací Plzeňského kraje nás čekala již jen cesta autobusem zpět do Plzně.

Reportáž z exkurze natočili studenti žurnalistiky z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Oldřich Neumann, Natálie Malcová a Michal Drahný.