menu close

Exkurze do Štrasburku 

Ve dnech 14. a 15. 3. se studentský parlament odměnou za svoji celoroční práci vydal pod záštitou Plzeňského kraje na exkurzi do Štrasburku, hlavního města francouzského Aslaska a především jednoho ze sídelních měst Evropského parlamentu. 

Cestou si studenti spolu s hejtmanem a dalšími zástupci PK prohlédli středověký hradní komplex Haut-Koenigsbourg, kde se blíže seznámili s historií regionu Grand-Est, konkrétně jeho alsaské části. 

Následně se studenti vypravili do samotného Štrasburku, kde po společné večeři strávili několik hodin debatou s panem hejtmanem Rudolfem Špotákem, paní ředitelkou SVČ RADOVÁNEK Evou Tischlerovou a s koordinátorem mezinárodní spolupráce Plzeňského kraje v rámci EU Zbynkěm Prokopem. Klíčovým tématem bylo vzdělávání formální i neformální, o jehož problémech se vedla zapálená diskuse dlouho do noci. 

Během druhého dne se studenti po rozloučení s delegací z kraje vypravili do centra města. Tam nejprve navštívili Evropský parlament, kde si vyslechli krátkou přednášku o fungování Evropské unie, a pak zavítali i na probíhající plenární zasedání. 

Závěrem si prohlédli i historické centrum města, jehož dominanty mohli obdivovat jak během pěší procházky, tak během plavby vyhlídkovou lodí. 

Exkurzi si všichni studenti užili a odnesli si z ní mnoho nových informací, podnětů k přemýšlení i motivace k další práci v parlamentu. 

Napsat komentář